Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid) #ouderzonden

Met een beetje vertraging, de zevende en laatste zonde. Deze week gaat het over acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid).

Hoe ga je om met de druk die van jongs af aan op kinderen (en dus ook hun ouder(s)) gelegd wordt. Doe je mee aan de ratrace of ben je meer manana manana?

Nee, geen ratrace hier, dat ligt niet in onze aard. J. en M. worden dit jaar 4 en 6, maar hebben bijvoorbeeld nog geen hobby, niks, nada, noppes. Ik besef wel dat het (op termijn) erg goed is wanneer kinderen een hobby hebben waarin ze zichzelf kunnen ontplooien en hun talenten kunnen ontdekken. Maar voorlopig is het er nog niet van gekomen. En wanneer het zo ver is, zal ik hen zeker niet overstelpen met 3 verschillende wekelijkse activiteiten. Persoonlijk vind ik dat iets te veel van het goede. Marcel staat wel al een hele tijd op twee verschillende wachtlijsten om zwemles te kunnen nemen. Wat is dat trouwens met al die wachtlijsten? Ze maken het ons ook niet makkelijk :-). En ik zou het ook fijn vinden moesten ze naar de jeugdbeweging gaan.

Jeannes favoriete hobby is voorlopig make-up op haar gezicht uitsmeren 🙂

Over schoolprestaties kan ik nog niet meespreken, aangezien de kindjes nog in de kleuterschool zitten. Marcel start in september wel al met het eerste leerjaar, spannend! In dat opzicht ervaren ze alvast nog geen druk. Ze voelen zich wél al goed op school, en dat is toch het allerbelangrijkst.

Toch betrap ik er ons op, dat we op sommige vlakken een beetje druk op de kinderen leggen. Marcel en fietsen bijvoorbeeld… Wij willen per se dat hij zo snel mogelijk leert fietsen, ahja! Iedereen van zijn leeftijd kan toch al fietsen?! Maar waarom eigenlijk? Waarom hoeft dit zo per se van ons? Hij huilt tranen met tuiten telkens hij de fiets op moet, waarom doen we hem (en ons) dit toch aan? Hij kan al zo veel andere dingen., dingen waar hij in uitblinkt. Het opsommen van de meest ingewikkelde dinosaurussoorten bijvoorbeeld. Ik doe het hem niet na.

Ochja, hij zal later wel zelf naar zijn middelbare school kunnen fietsen zeker? En anders zal dit moeke hem wel afzetten aan de schoolpoort (inclusief natte kus :-)).

 

Zin om de vorige ouderzonden nog eens te herlezen?

Superbia (hoogmoed – hovaardigheid – ijdelheid) #ouderzonden

Avaritia (hebzucht- gierigheid) #ouderzonden

Luxuria (onkuisheid – lust –wellust) #ouderzonden

Invidia (nijd – jaloezie – afgunst) #ouderzonden

Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht) #ouderzonden

Ira (woede – toorn – wraak – gramschap) #ouderzonden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s